Inleiding
De voorbije jaren werd de organisatie van Vrij CLB Netwerk grondig aangepakt.
Na de PWC audit hebben we onszelf als organisatie geëngageerd om werk te maken van een gelijkgericht netwerk, sterk door zijn gelijkgerichte, maar tevens ook leerlingnabije aanpak.
Dit netwerk heeft vorm gekregen via o.a. de oprichting van een gemandateerd directiecomité en de aanpassing van de samenstelling van de raad van bestuur en van de algemene vergadering.
Ook ontwikkelden we een ondersteuningsbeleid om bestuurders en directies te ondersteunen in hun proces van bestuurlijke optimalisatie. De website ‘WAARDEvol besturen’ ondersteunt de Vrije CLB’s concreet bij het optimaliseren van hun WAARDEvol bestuur, vertrekkend vanuit de gezamenlijke Vrij CLB-waarden. De website heeft als doel de werking van de lokale besturen te optimaliseren en de samenwerking van de lokale CLB’s binnen Vrij CLB Netwerk te versterken.
Daarnaast zijn de centra zeer sterk aan het sleutelen aan de organisatie van hun centra, gebaseerd op de principes van innovatieve arbeidsorganisatie. Vanuit een duidelijke visie op leerlingenbegeleiding en gedeelde waarden, hebben de centra teams gebouwd rond kernprocessen. Deze teams krijgen een grote set aan verantwoordelijkheid en bijhorende regelruimte inzake het uitvoeren en realiseren van hun opdracht, met het perspectief om te evolueren naar zelfsturende teams. Op die manier streven de centra naar het verhogenvan het welzijn van de personeelsleden (obv de Sensor-meting, ism Attentia), dankzij een positieve werkbeleving en ‘goesting’ en creëren ze werkbare en wendbare organisaties, wat zich vertaalt in kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding.
Het lijdt geen twijfel dat, wanneer men zo grondig aan de organisatie sleutelt, ook het leiderschap in vraag wordt gesteld. Volgende vragen borrelen dan automatisch op:
- Wat verwacht men van een leidinggevende in een organisatie in verandering?
- Wat verwacht men van een leidinggevende in een anders georganiseerde organisatie?
- Hoe verhoudt de leidinggevende zich t.o.v. het netwerk, het directiecomité en de personeelsleden?
- Welke leiderschapsstructuur en welke leiders hebben we nodig om met alle toekomstige uitdagingen te kunnen omgaan? Wat is hiervoor ons gemeenschappelijk kader?
- Hoe kan een leidinggevende voor zichzelf zorg dragen en hoe kan een leidinggevende collega’s ondersteunen bij individuele vraagstukken rond motivatie, stress, energie en welbevinden?
- …
Deze website heeft als doelstelling om op deze vragen een antwoord te bieden, rekening houdend met de eigenheid van elke leidinggevende en de eigenheid van elke organisatie en diens context. De bedoeling is om de leidinggevenden van een CLB te ondersteunen en te inspireren bij het realiseren van een krachtig en dynamisch leiderschap in de Vrije CLB centra, vertrekkend vanuit de gezamenlijke Vrij CLB-waarden & de visie op leiderschap. De website richt zich naar alle leidinggevenden binnen de CLB centra.
Deze website ‘WAARDEvol leidinggeven’ is gelinkt aan de website WAARDEvol besturen, die het bestuurlijke kader bevat en de grondstenen legt voor een WAARDEvol bestuur.
De website is opgedeeld in twee delen; een deel betreft de leiderschapscultuur en een ander deel gaat over de leiderschapsstructuur. Binnen het onderdeel leiderschapscultuur gaan we in op de rollen en de attitude van een leidinggevende en op de normen, waarden en gedragsuitingen binnen een CLB centrum en binnen het netwerk, die alle personeelsleden aan elkaar en aan de organisatie binden. Binnen het onderdeel leiderschapsstructuur gaan we in op de structuren en hun onderlinge samenwerking, nodig om de doelstellingen van de organisatie te behalen.
Ga naar
Voor beide onderdelen maken we telkens gebruik van een ontwerpgerichte procesaanpak. Binnen deze procesaanpak zijn de leidinggevenden zélf eigenaar van hun proces, maar worden zij hierin ondersteund door een aantal vooraf geformuleerde ontwerpeisen en aanbevelingen. Meer toelichting over deze begrippen is in de zijbalk van deze website terug te vinden.
Het optimalisatieproces verloopt via een stappenplan, deze stappen vormen dan ook telkens de hoofdstructuur van de onderdelen ‘Leiderschapscultuur’ en ‘Leiderschapsstructuur’:
- Analyse: waar staan we nu?
- Prioriteiten: wat zijn onze prioriteiten en wat pakken we eerst aan?
- Ontwerpeisen: wat zeggen de ontwerpeisen en aanbevelingen?
- Aanpak: hoe pakken we het concreet aan?
- Opvolging: hoe volgen we het proces verder op?